sobota, 9 sierpnia 2025

Baca na wypasie


Baca czyli przewodnik pasterskiej grupy cieszył się zawsze ogromnym poważaniem w góralskiej społeczności. Najczęściej był doświadczonym gazdą czy bogatym gospodarzem, obdarzonym zaufaniem przez innych gazdów, którzy powierzali mu swoje stada na długie letnie miesiące. To on zawierał z nimi umowy przed wyruszeniem na halę i po powrocie skrupulatnie się z nimi rozliczał. On też dobierał sobie pomocników- juhasów i honielników x/, którzy pod jego okiem zdobywali doświadczenie.

Tradycyjny wypas rozpoczynał się 23 kwietnia, a kończył 29 września. Uroczysty redyk czyli wyjście na halę łączył się z wieloma rytuałami i magicznymi zabiegami, m.in. okadzaniem zwierząt przy wtórze zaklęć, aby uchronić je od czarów.
Życie na hali koncentrowało się wokół bacówki służącej jako schronienie i miejsce, gdzie wyrabiano oraz przechowywano sery. W części roboczej w centralnym miejscu płonęła watra, czyli ognisko, baca zaś czuwał nad tym, by płomień nie gasł do końca wypasu. Nad watrą, na drewnianym drągu zwanym jadwigą x/ zawieszano kocioł, w którym warzono sery - i to również należało do obowiązków bacy. Natomiast pomocnicy bacy zajmowali się wypasem, doglądaniem i dojeniem owiec. Zazwyczaj otrzymywali za to zapłatę w serze, ponadto baca zapewniał im także w okresie wypasu wyżywienie, obuwie, odzież roboczą i papierosy.

Obecnie w Tatrach kultywowany jest jedynie kulturowy wypas owiec. A baców i juhasów można spotkać przy pracy w kilku rozrzuconych na tatrzańskich halach bacówkach.

x/1 Znajomy góral tatrzański z którym chodziłam kiedyś do tego samego warszawskiego liceum często opowiadał mi, że wakacje spędzał u bacy na Hali Gąsienicowej jako honielnik - pomagał juhasom i pilnował owiec.

x/2 ten sam góral często mi mówił, że jako Jadwiga /tak mam na imię/ zawsze mu przypominałam o HOLACH /tak górale mówią na Tatry/. Wiele lat później ten góral został dyrektorem Tatrzańskiego Parku Narodowego. 

33 komentarze:

  1. Ciekawa opowieść Stokrotko, przeczytałem jednym tchem. Tak blisko mam do gór...Pozdrawiam sobotnio, po wizycie w ..Stokrotce. Zakupy połączone z długim prawie godzinnym spacerem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaczynam powoli rozumieć ten system...
    ale...
    co to znaczy kulturowy wypas owiec?... taka cepeliowska pokazówka dla turystów, jak obrzędy w indiańskich rezerwatach?...
    p.jzns :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pewnym momencie stwierdzono, że duża ilość owiec i przed długi czas na tym samym miejscu niszczy poszycie i całą górską łąkę, więc zakazano tego wypasu.
      Potem stwierdzono że jednak owce nie robią szkody a nawet są bardzo pożyteczne.
      Wrócił wypas na razie kulturowy - kiedyś pewnie całkiem wróci...
      No i pewnie że to trochę "cepelia"...

      Usuń
    2. owce są chętnie używane jako kosiarki do różnych terenów zielonych, na przykład małe sportowe lotniska, sam widziałem takie... za to kiedyś uowiecki latały na wypas samolotem na wypas w dolnośląskie, aczkolwiek jak jest teraz, to nie wiem...

      Usuń
    3. Koniecznie się dowiedz :-))

      Usuń
  3. Oprócz ludzi przy wypasie pracowały też bardzo mądre psy.
    Miłego weekendu, Jagódko! 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Halinko.
      Serdeczności

      Usuń
    2. słuszna uwaga o tych psach, fascynujące jest szkolenie, gdzie głównie jeden uczy się od drugiego, ludzie się wtedy niewiele wtrącają...

      Usuń
  4. Biorąc pod uwagę ceny papierosów, to dziś opłacenie pomocników bacy byłoby bardzo trudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niekoniecznie... undergroundowy tytoń, dość niezłej jakości wychodzi o wiele, wiele taniej, na każdym targu można go dostać, a policja też tam kupuje :)

      Usuń
    2. Szarabajko - nie znam niestety cen papierosów...

      Usuń
    3. Piotrze - Ty naprawdę wiesz wszystko w niektórych dziedzinach :-))

      Usuń
  5. Zapłata w serze dziś przyniosłaby kokosy, oscypki coraz droższe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten świat baców i juhasów to prawdziwa skarbnica tradycji i mądrości góralskiej kultury. Twoje osobiste wspomnienia z góralem dodają temu wszystkiemu jeszcze więcej autentyczności i magii. To niesamowite, jak losy splatają się z miejscami i ludźmi. Dyrektor Tatrzańskiego Parku Narodowego, który zaczynał jako honielnik, to prawdziwa historia pełna pasji i zaangażowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki wyjątkowy góral - ten mój znajomy dyrektor TPNu...

      Usuń
  7. Górali nie cierpię. Są chciwi, pazerni, męczą zwierzęta i są na pokaz religijni, zwłaszcza czczą JP II.

    OdpowiedzUsuń
  8. Stokrotko - a ja właśnie wyszłam pod regle. I idę sobie w stronę Doliny Małej Łąki.
    Ela

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie zapomnę owieczek w Dolinie Kościeliskiej. Ile razy tamtędy szedłem to zawsze tam się pasły.
    Też Mareczek

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś, co było zwyczajnością życia w tych regionach nagle stało się jednym z punktów turystycznych wypraw, ale takie czasy. Wszystko przelicza się na zysk.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne informacje Stokrotko, jakoś tak mi się wydawało że skoro baca był najważniejszy to nadzorował tylko, a okazuje się że to on wykonywał najistotniejszą robotę. A o robienie serów to w ogóle baców nie podejrzewałam, no to dzięki tobie teraz już wiem, dzięki Stokrotko :)
    Owce kiedyś miała rodzina mego oćca, w centralnej Polsce to było. Babcia i siostry mego ojca przędły i nawet tkały. Było to jeszcze przed moim urodzeniem. Ja jako nastolatka "odkryłam" warsztat tkacki wystawiony za oborę. A próbowałam wydębić kołowrotek od ciotki i wtedy nie chciała mi go dać, bo miała nadzieję że kiedyś jeszcze będą mieli owce i kołowrotek się przyda. Dostałam ten kołowrotek kilkanaście lat później, jak już ciotka straciła nadzieję, że owce do jej zagrody powrócą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mario serdeczne dzięki za bardzo ciekawy komentarz.

      Usuń
  12. Tylko raz piłam mleko w plenerze - to był pierwszy i ostatni raz, a rzecz była w Dolinie Olczyskiej. Przez trzy dni cierpiała moja wątroba a ja oczywiście razem z nią. Ale na szczęście oscypki mi nie szkodziły. Piłaś kiedyś żętycę? Też mało po niej nie zeszłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu to znowu Ty bez podpisu? Nigdy nie piłam żętycy ...

      Usuń
  13. Przepraszam Stokrotko za króciutki komentarz.... przed chwilą wyłączono nam na chwilę prąd i mój długi wspomnieniowy komentarz poszedł w chmurę. Może to i dobrze, bo był mocno krytyczny, nawiązywał do komentarza Frau Be -- .stosunku górali do zwierząt. Moim zdaniem potrafią być bardzo okrutni. Ale tak jak odpowiedziałaś - nie wszyscy. Pozdrawiam bardzo, bardzo serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Donko nie masz przecież za co przepraszać.
      Dziękuję że jesteś u mnie i komentujesz :-)

      Usuń
  14. Witaj, Stokrotko.

    Bardzo to wszystko ciekawe.
    Uczestniczyłam kiedyś w strzyżeniu owiec i w całym procesie tworzenia wełny - od komelków aż po te piękne, barwne kłębuszki:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Baca na wypasie

Baca czyli przewodnik pasterskiej grupy cieszył się zawsze ogromnym poważaniem w góralskiej społeczności. Najczęściej był doświadczonym gazd...